Mitovi o načinima pranja lica: koliko puta dnevno?

Često se kao pravilo nameće potreba pranja lica dva puta dnevno, ujutro i navečer. Suprotno navedenom dermatolozi savjetuju pranje lica onoliko puta dnevno koliko je potrebno tipu kože koji imate. Na primjer, ako je koža osjetljiva i suha dovoljno je lice prati jednom dnevno, obično navečer. Ako je koža masna, zahtijevati će pranje lica barem dva puta dnevno. Ako intenzivno vježbate ili koristite “jaču” šminku svakako se savjetuje pranje lica nakon svakog vježbanja i prije odlaska na spavanje.

Pranje i čišćenje lica prije spavanja potrebno je ne samo zbog skidanja šminke već i čestica koje se na koži nakupljaju tijekom dana zbog izlaganja prašini, smogu i drugim onečišćenjima iz okoline. Takve čestice mogu izazvati oksidacijski stres odnosno oštetiti kolagen i tako pridonjeti pojavi i razvoju bora.

Ako koristite kozmetičke proizvode koji se na kožu lica nanose preko noći, vjerojatno ćete oprati lice ujutro, nakon buđenja.

Uglavnom, nema pravila o dnevnom broju pranja lica. Koliko često ćete prati lice ovisi o vašem tipu kože, dnevnim i noćnim navikama uporabe kozmetičkih proizvoda i šminke, intenzitetu dnevnih (fizičkih) aktivnosti kao i izlaganju onečišćenjima iz okoline.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.