Kada je pravo vrijeme za kozmetičke proizvode protiv bora?

Često se postavlja pitanje u kojoj dobi je najbolje početi koristiti kozmetičke proizvode protiv bora ili protiv starenja kože (eng. “anti-aging”)?

Stručnjaci dermatolozi naravno ne mogu dati točan i opće prihvaćen odgovor na ovo pitanje. Većina korisnica i korisnika takvih proizvoda složiti će se da su s njihovom uporabom krenuli u svojim 40-im godinama.

Uglavnom, ako se sjetimo da na pojavu bora utječu brojni okolišni i nasljedni čimbenici, uključujući karakteristike osobnosti, jasno je da će nastanak i izraženost bora imati vrlo različitu distribuciju po dobnim skupinama žena i muškaraca. U nekih će se javiti već u trećem desetljeću života pa čak i ranije, a u nekih u kasnim 40-im (ili još kasnije).

Treba naglasiti da dermatolozi posebno ističu važnost zaštite kože prije prvih znakova starenja odnosno pojave i produbljivanja bora. Kao primarna mjera zaštite kože ističe se zdrav način života. Karakterizira ga održavanje kondicije tjelovježbom, aktivnostima u prirodi, odgovarajućom prehranom temeljenom na unosu voća i povrća kao prirodnih izvora antioksidansa koji imaju važnu ulogu u zaštiti kože od štetnih utjecaja iz okoline, unos tekućine važan za primjerenu hidraciju organizma te općenito izbjegavanje štetnih utjecaja iz okoline. Zdrav način života zaštititi će kožu, usporiti njeno starenje i odgoditi potrebu za kozmetičkim proizvodima protiv bora odnosno starenja kože.

Također, velika većina stručnjaka se slaže da postoji skupina kozmetičkih proizvoda koje osobito danas, vezano uz stalne klimatske promjene treba obavezno uključiti u mjere zaštite kože od prerane pojave bora i drugih znakova starenja. To su kozmetički proizvodi koji štite kožu od štetnog djelovanja ultraljubičastog zračenja sunca, najčešće kreme ili mlijeka sa zaštitnim faktorima (eng. “SPF”). Prema mišljenju stručnjaka ti su kozmetički proizvodi najbolja i najisplativija “kozmetička” investicija za zaštitu i održavanje zdravlja kože.

Ako i kada dođe do potrebe za primjenom kozmetičkih proizvoda protiv bora, uvijek se isplati uložiti u kvalitetne proizvode koji mogu dokazati svoju djelotvornost na temelju rezultata provedenih kliničkih ispitivanja. Ipak, treba jasno reći i zapamtiti da ne postoje kozmetički niti bilo kakvi drugi proizvodi ili kozmetički zahvati koji mogu “pomladiti” kožu. Postoje kvalitetni proizvodi kao i kozmetički zahvati koji u kombinaciji sa zdravim načinom života i drugim mjerama zaštite mogu značajno usporiti starenje kože što je samo po sebi veliko postignuće.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.