Važnost (i rizici?) uporabe kozmetičkih proizvoda za zaštitu od sunca

Važnost

Kozmetički proizvodi za zaštitu od sunca igraju važnu ulogu u zaštiti kože od štetnog djelovanja sunčevih ultraljubičastih zraka A i B spektra (UVA i UVB). Dokazano je da se njihovom uporabom smanjuje mogućnost pojave i razvoja nekih malignih tumora kože kao što su melanom i bazocelularni karcinom, sprječavaju se neposredna oštećenja kože (opekline) kao i dugotrajne posljedice npr. ubrzano oštećenje i prijevremeno starenje kože koje karakterizira pojava bora, mrlja, pigmentacija i drugih promjena uz gubitak vlažnosti, elastičnosti i debljine kože.

Rizici (?)

Ipak, tijekom proteklog desetljeća pa i duže postepeno se razvijalo mišljenje o mogućoj štetnosti sitnih (“nano”) čestica koje sadrže kozmetički proizvodi za zaštitu od sunca. To se prvenstveno odnosi na sposobnost prodora u kožu nano-čestica cinkovog oksida i titanovog dioksida i oštećenje stanica njihovim direktnim otrovnim djelovanjem. Suprotno navedenom, klinička ispitivanja provedena na životinjama i ljudima pokazala su da nano-čestice iz tih proizvoda ne prodiru duboko u kožu odnosno da prodor u organizam putem kože nije vjerojatan. Također, utvrđeno je da stanice našeg imunološkog sustava mogu djelotvorno probaviti odnosno razgraditi nano-čestice. Na temelju provedenih ispitivanja zaključeno je da su rizici izbjegavanja uporabe kozmetičkih proizvoda za zaštitu od sunca kod izlaganja sunčevim zrakama značajno veći (opekotine, karcinomi kože, druga oštećenja koja dovode do prijevremenog odnosno ubrzanog starenja kože) od rizika povezanih sa sadržajem nano-čestica u tim proizvodima.

Preporuka

Stoga svakako treba preporučiti uporabu kozmetičkih sredstava visokih zaštitnih faktora za zaštitu kože od štetnog djelovanja sunčevih zraka svim osobama osobito tijekom ljetnih mjeseci kada su UV indeksi vrlo visoki, a površina izložene kože značajno veća. Važno je istaknuti potrebu informiranja o sastavu svih kozmetičkih proizvoda prije njihove uporabe uključujući kozmetičke proizvode za zaštitu od sunca. Svaka osoba mora sama odlučiti hoće li koristiti proizvod koji sadrži određene sastojke. Opća preporuka je kupovati proizvode provjerenog sastava odnosno provjerenih proizvođača i dobavljača te izbjegavati nabavu i uporabu proizvoda nedovoljno poznatog sastava iz neprovjerenih izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.