Prva linija obrane od okolišnih čimbenika starenja kože

Prva linija obrane kože od oštećenja štetnim čimbenicima okoliša su kozmetički proizvodi za zaštitu od djelovanja ultraljubičastih zraka sunčevog svjetla. U kombinaciji s kozmetičkim proizvodima za vlaženje kože, proizvodi protiv sunca će sačuvati, spriječiti oštećenja odnosno značajno usporiti pojavu znakova starenja na koži.

Preporuča se koristiti kozmetičke proizvode visokog zaštitnog faktora (eng. „SPF), najmanje 20 do 30 odnosno više što ovisi o tipu kože te mjestu i vremenu izlaganja kože suncu. Zaštita proizvoda nanesenih na kožu slabi tijekom vremena pa se uz duži boravak na otvorenom odnosno na suncu preporuča izložene dijelove kože zaštiti ponovnim nanošenjem kozmetičkog proizvoda, obično svaka dva sata.

Dermatolozi  upozoravaju na razlike u kvaliteti nanošenja kozmetičkih proizvoda protiv sunca u obliku sitne prašine (eng. „spray“) i onih koji se nanose u obliku kreme ili mlijeka. Smatra se da je nanošenje kreme odnosno mlijeka djelotvorniji način zaštite kože od raspršivanja s obzirom da na raspršivanje mogu utjecati drugi čimbenici (npr. vjetar ako se sredstvo nanosi na otvorenom) i smanjiti količinu proizvoda koji ostaje na koži.

Kozmetički proizvodi za ovlaživanje kože pomoći će proizvodima za zaštitu od sunca sačuvati i njegovati kožu. Pri tom treba voditi računa o vlastitom tipu kože (npr. suha ili masna koža) kako bi izabrani proizvod za vlaženje mogao što bolje djelovati.

Važno je obratiti pažnju na sastav svih kozmetičkih proizvoda koji se nanose na kožu bez obzira na njihovu prvenstvenu namjenu. Osobe sklone alergijama trebaju birati proizvode koji neće potaknuti razvoj alergijskih promjena na koži. Izbor temeljen na iskustvu uporabe kozmetičkih proizvoda važan je za sprječavanje pojave prištića ili komedona na koži (začepljenje pora izvodnih kanala žlijezda) čemu je dio korisnica odnosno korisnika također sklon.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.