Je li potrebno koristiti različite kozmetičke proizvode za njegu kože tijekom dana i noći?

Postoje brojni kozmetički proizvodi za koje se navodi da su proizvedeni za dnevnu ili noćnu primjenu. Postavlja se pitanje je li potrebno koristiti takve, specijalizirane proizvode kako bi unaprijedili njegu kože tijekom dana odnosno noći?

Treba istaknuti kako naša koža u pravilu ne razlikuje njegu tijekom dana i tijekom noći. Naravno, postoje kozmetički proizvodi čija je uporaba logična i potrebna na kraju dana, prije odlaska na spavanje. To se odnosi npr. na sredstva za uklanjanje šminke. Također, postoje proizvodi koji sadrže sastojke koji su na dnevnom svjetlu nestabilni odnosno prestaju djelovati pa ih nema smisla koristiti tijekom dana. S druge strane, proizvodi koji štite od sunčevih ultraljubičastih zraka u pravilu se na kožu (na)nose tijekom dana iako ima dermatologa koji za bolji učinak tih proizvoda, osobito u ljudi posebno osjetljivih na izlaganje kože suncu preporučuju njihovo nanošenje prije spavanja. Na taj način sastojci se mogu bolje “upiti” i bolje štititi kožu sljedeći dan što ne isključuje ponovno nanošenje tih proizvoda na kožu barem pola sata prije izlaganja suncu.

Proizvodi na koje koža potpuno jednako reagira tijekom dana i noći mogu se koristiti u bilo koje doba dana odnosno noći te ih nije potrebno mijenjati specijaliziranim proizvodima “za dan” ili “za noć”.

Stručnjaci dermatolozi često smatraju da je, kada je u pitanju broj kozmetičkih proizvoda za njegu kože, “manje uvijek više”. Drugim riječima, preporuka je stavljati na kožu što manje različitih kozmetičkih proizvoda kako bi se smanjila moguća pojava nepoželjnih reakcija na njihove sastojke.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.