Nekoliko temeljnih savjeta za njegu kože zahvaćene aknama

Kožu zahvaćenu aknama treba svakodnevno prati blagim sapunom koji ne isušuje, jednom do dva puta dnevno. Preporučuje se pranje kože nakon svake intenzivnije fizičke aktivnosti. Često pranje i trljanje lica ručnikom treba izbjegavati.

Važno je izbjegavati bilo kakvu mehaničku manipulaciju s promjenama na koži kao što je npr. dodirivanje, istiskivanje, trljanje ili slično.

Treba pažljivo birati kozmetičke proizvode koji se koriste za ljuštenje (“pilling”) kože. To trebaju biti proizvodi koji dokazano neće zatvoriti pore na koži odnosno potaknuti razvoj komedona. Zato treba izbjegavati proizvode koji sadrže ulja, a birati one koji su proizvedeni s vodom. Proizvodi koji sadrže salicilnu kiselinu često se ističu kao osobito pogodni za taj postupak jer je salicilna kiselina lipofilna te zato prodire kroz kapljice masti u porama i u pravilu ne iritira kožu. S ljuštenjem treba biti oprezan. Ono je preporučljivo i potrebno kako bi se spriječilo začepljivanje pora i nastanak komedona, ali ako je (pre)često može štetiti, osobito u stadiju pogoršanja akni. Zato je učestalost tog postupka potrebno prilagoditi individualnom načinu reagiranja kože.

Važno je redovito i potpuno uklanjati šminku s kože lica nakon završetka dnevne aktivnosti, a obavezno prije spavanja.

Ograničeno izlaganje zahvaćene kože suncu može imati poželjan učinak na akne. Pri tom je važno pridržavati se svih uobičajenih uputa sprječavanja štetnog djelovanja sunčevih ultraljubičastih zraka na kožu

Po potrebi, ovisno o mjestu, površini odnosno intenzitetu promjena na koži, dnevnoj rutini njege kože zahvaćene aknama treba dodati posebne proizvode. Prije njihove uporabe treba potražiti savjet liječnika ili ljekarnika odnosno pažljivo pročitati uputu za uporabu.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.