Benzoil peroksid ili vodikov peroksid za blage do umjerene akne?

Akne su najčešća upalna bolest kože, a liječenje ovisi o obliku i težini akni. Benzoil i vodikov peroksid na akne imaju sličan način djelovanja i sličnu djelotvornost, ali vodikov peroksid ima neke prednosti. Doznajte zašto

Akne su najčešća upalna bolest kože od koje diljem svijeta pati više od 80% adolescenata, 64% osoba u dobi od 20 do 29 godina te 43% osoba u dobi od 30 do 39 godina. Najčešće se javljaju zbog djelovanja  hormona na žljezde lojnice, u zonama kože bogatim lojnicama (lice, prsa, leđa, ramena). 

Akne počinju mikrokomedonom – nevidljivim čepom nakupljenog  sebuma i odumrlih stanica epitela kože. Kad čep postane vidljiv, govorimo o komedonu, neupalnom obliku akni. Za daljnji razvoj u upalne oblike presudna je bakterija Propionibacterium acnes, uobičajeni „stanovnik“ naše kože. Kod osoba s preosjetljivošću na P. acnes, razvijaju se površinski ili duboki upalni oblici akni, papula i pustula. Daljnje napredovanje dubokih oblika upalnih akni dovodi do razvoja najtežih oblika: čvorova, cista i konglobatskih akni.

Kako ih liječiti?

Liječenje ovisi o obliku i težini akni. Za blage do umjerene akne najčešće se koriste lokalni retinoidi, benzoil peroksid (BP), lokalni i sistemski antibiotici te hormonska terapija. Izbor antibiotika za liječenje akni relativno je ograničen, a najčešće se propisuju klindamicin i eritromicin za lokalnu primjenu te tetraciklini za sistemsku primjenu (na usta). Uglavnom djeluju bakteriostatski pa postoji rizik za razvoj bakterijske rezistencije (otpornost bakterije na antibiotik) koja dovodi do neuspjeha liječenja.

Benzoil peroksid ili vodikov peroksid?

Kod blagih do umjerenih akni djelotvornost peroksida, antibiotika i retinoida je slična. Istodobna lokalna primjena peroksida smanjuje rizik razvoja bakterijske rezistencije na antibiotik ili retinoide. Benzoil i vodikov peroksid imaju sličan način djelovanja i sličnu djelotvornost. Vodikov peroksid (IALUXID gel) ima prednost pred benzoil peroksidom:

1. kod osoba sklonih iritaciji kože (manji rizik iritacije)

2. kod tretiranja dijelova tijela izloženih suncu (manji rizik fotoosjetljivosti)

3. kod osoba koje žele izbjeći mrlje na odjeći ili posteljini (bjelkasto proziran do bezbojan)

Djelovanje benzoil peroksida

Benzoil peroksid (BP) odavno se koristi za liječenje akni. Žućkaste je boje. Nakon nanošenja na kožu, u lojnom folikulu oslobađa radikale kisika koji uništavaju uzročnike (djeluju baktericidno) te smanjuje stvaranje mikrokomedona. Djelotvornost BP-a slična je kao i kod lokalnih antibiotika, no on ne izaziva rezistenciju. Može se koristiti sam ili u kombinaciji. Kod kombinirane primjene, BP povećava učinkovitost liječenja i smanjuje rizik rezistencije.

Djelovanje vodikovog peroksida

Vodikov peroksid (VP), u ljekarnama dostupan kao IALUXID gel, postaje sve zanimljiviji u tretiranju akni otkako je njegova brzo razgradiva molekula uspješno stabilizirana na inovativan način. VP ima sličan mehanizam djelovanja i učinkovitost kao BP. Stabilizirani VP učinkovito smanjuje broj upalnih i neupalnih akni u lokalnoj terapiji blagih do umjerenih akni. Osobita prednost VP-a u usporedbi s BP-om i većinom drugih terapija je niži rizik od lokalne iritacije i fotoosjetljivosti. Praktično je važno da je vodikov peroksid bjelkasto proziran do bezbojan, dok je benzoil peroksid žute boje pa može ostavljati mrlje na odjeći ili posteljini.

Proizvod možete kupiti na lokacijama FARMACIA ili putem Farmacia web shop-a: https://www.farmacia.hr/pretraga-proizvoda/?q=ialuxid

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.