Nifedipin u medicini i kozmetologiji

Nifedipin pripada skupini farmakološki djelatnih tvari koje se nazivaju blokatorima kalcijevih kanala ili antagonistima kalcija.

NIFEDIPIN kao tvar koja opušta mišiće

Sposobnost blokiranja kalcijevih kanala na membrani stanica glatkih mišića stjenke krvnih žila i drugih organa koristi se u medicini za proizvodnju lijekova s nifedipinom kao tvari koja poželjno farmakološki djeluje na različite organe u organizmu.

Na primjer, opuštajući mišiće stjenke krvnih žila, nifedipin djeluje snažno antihipertenzivno odnosno smanjuje povišeni krvni tlak.

Također, opuštanjem stjenke krvnih žila srca, nifedipin smanjuje bol u prsnom košu oboljelih od angine pectoris.

Nifedipin se nadalje koristi kao lijek za odgađanje prijevremenog poroda jer opušta mišiće maternice (tzv. tokolitički učinak).

Koristi se i kao lijek za liječenje neugodnog Raynaudovog sindroma, stanja u kojem stiskanje mišića u stjenkama krvnih žila najćešće prstiju ruku, rjeđe nogu, nosa, ušiju ili usana izaziva bol i bljedoću zahvaćenog područja u trajanju od nekoliko minuta do nekoliko sati.

NIFEDIPIN kao tvar snažnog antioksidacijskog učinka

Odavno je poznato da nifedipin svoje poželjno, zaštitno djelovanje na mozak, srce, krvne žile, bubrege i druge organe koje može oštetiti povišeni krvni tlak ne ostvaruje isključivo blokadom kalcijevih kanala i posljedičnim opuštanjem stanica glatkih mišića u stjenci krvnih žila već i snažnim antioksidacijskim djelovanjem.

Antioksidacijsko djelovanje čuva stanice odnosno tkiva od oštećenja tzv. radikalima kisika. To su vrlo reaktivni kemijski spojevi koji mogu oštetiti stanice svih organa odnosno tkiva u organizmu, a nastaju kao nusproizvod normalnog rada stanica našeg organizma.

Kako bi se zaštitio od radikala kisika, organizam u normalnim okolnostima koristi prirođene antioksidacijske mehanizme kojima ih neutralizira odnosno smanjuje njihovo štetno djelovanje.

Ipak, genetički čimbenici specifični za svaku pojedinu osobu odnosno njen biološki antioksidacijski potencijal kao i štetni okolišni čimbenici (npr. ultraljubičasto zračenje sunca, industrijska i prometna zagađenja zraka), tijekom vremena utječu na mehanizme zaštite koji se počinju brže trošiti odnosno sporije obnavljati otvarajući put postepenom oštećenju odnosno starenju tkiva i organa.

Učinak NIFEDIPINA na kožu

Ta su oštećenja najvidljivija na koži kao našem najvećem organu direktno izloženom pogledu na  neželjene, ali normalne promjene koje se postepeno razvijaju tijekom vremena. Koža gubi elastičnost, vlažnost, postaje suha, perutava, tanka, bljeđa te se na njoj pojavljuju manji ili veći nabori odnosno linearne udubine koje nazivamo borama. Bore su često kako za modernu ženu tako i za muškarca uznemirujući znak prolaznosti vremena.

Kozmetički proizvodi koji sadrže nifedipin klinički dokazano i vrlo djelotvorno smanjuju izraženost i dubinu bora te povećavaju elastičnost i vlažnost kože lica.

Kako bi umanjili štetno djelovanje genetičkih i okolišnih čimbenika na kožu, poglavito radikala kisika, ali i nepovoljno djelovanje stiskanja mimičnih mišića lica (npr. kada izražavamo vlastite osjećaje „mrštenjem“ ili se branimo od sunca „škiljenjem“ ili stiskamo svoje mimične mišiće lica iz drugih razloga) koji zajednički nepovoljno utječu na pojavu i izraženost bora, stručnjaci su u novije vrijeme odlučili iskoristiti snažno antioksidacijsko djelovanje nifedipina i njegovu sposobnost opuštanja mišića lica za proizvodnju nove generacije djelotvornih neinvazivnih kozmetičkih proizvoda. Kozmetički proizvodi koji sadrže nifedipin klinički dokazano vrlo djelotvorno i na bezbolan način, bez potrebe ubrizgavanja u kožu lica smanjuju izraženost i dubinu bora te povećavaju elastičnost i vlažnost kože lica.