ZDRAVLJE I NJEGA KOŽE

Zašto je važno održavati kožu zdravom i njegovanom?

Koža je najveći organ našeg tijela. Zdrava i njegovana koža utječe na očuvanje zdravlja cijelog organizma. Čini to sudjelovanjem u brojnim važnim fiziološkim zbivanjima u organizmu. Općenito, zdrava i njegovana koža pridonosi boljem fizičkom i psihičkom osjećanju.

Koža štiti naše tijelo od ozljeda i utjecaja nepovoljnih čimbenika okoliša. Na primjer, sprječavajući prodor mikroorganizama, koža štiti tijelo od razvoja zaraznih bolesti.

Koža sadrži brojne živčane završetke koji nam pomažu osjetiti toplinu, hladnoću i bol. Bez sposobnosti osjeta lako bi se ozljeđivali što bi brzo ugrozilo naše zdravlje.

Koža pomaže održati ravnomjernu, stalnu temperaturu tijela. Ako se organizam previše zagrije, krvne žile u blizini površine kože, zvane kapilare šire se kako bi otpuštanjem topline u okolinu ohladile naše tijelo. Suprotno navedenom, kada se tijelo ohladi, kapilare u blizini površine kože sužavanjem (“stiskanjem”) sprječavaju otpuštanje topline iz našeg organizma u okolinu odnosno njegovo prekomjerno hlađenje.

Koža također sudjeluje u održavanju ravnoteže tekućine i soli u našem organizmu.

Kada je obasja sunce, koža sudjeluje u stvaranju vitamina D. Vitamin D je vrlo važan za zdravlje naših kostiju kao i drugih dijelova našeg tijela.

Cjelovitost kože i njezine važne funkcije u očuvanju zdravlja organizma relativno je lako ugroziti. Zato su čuvanje i njega kože preduvjet njezinog zdravlja, ali i zdravlja cijelog organizma.

Posebne potrebe za njegom kože

Čuvanje i njega kože važni su tijekom cijelog života, a razlikuju se s obzirom na posebne potrebe u određenoj životnoj dobi ili kod liječenja određenih bolesti kože.

Na primjer, u odrasloj dobi, zaštita zdravlja i njega kože moraju biti prilagođeni neizbježnom fiziološkom procesu starenja.

Ispravna njega i čišćenje kože u žena i muškaraca važno je radi sprječavanja upalnih, zaraznih bolesti kože nakon depilacije ili brijanja (“folikulitis”).
Njega kože pomaže liječenju posebnih upalnih bolesti nepoznate etiologije kao što je rozacea.

U dječjoj i adolescentnoj dobi potreba za djelotvornim čišćenjem kože lica, ali i kože drugih dijelova tijela posebno se veže uz sklonost pojavi akni.
Zaštita i njega kože pomažu kod liječenja zaraznih, upalnih bolesti kao što su impetigo ili moluske (“molluscum contagiousum”), čestih u dječjoj dobi.