Akne

Akne su upalne promjene koje zahvaćaju kožu u području žlijezda lojnica. Točan uzrok nastanka akni nije poznat. Smatra da pojavu akni potiče istovremeno djelovanje više različitih čimbenika. Na primjer, promijenjen sastav mikroorganizama koji žive na površine kože i sposobnost obrane (otpornost) osobe čija je koža zahvaćena aknama, čini se, imaju važnu ulogu u nastanku ove bolesti. S druge strane, sklonost kože nekih žena odrasle dobi pojavi akni povezuje se s hormonskom neravnotežom. Postoje brojne druge teorije o razlozima pojave akni.

Dijagnoza

Dijagnoza akni postavlja se vizualnim pregledom kože i uočavanjem promjena kao što su omanje, crvene okruglaste izbočine iznad površine kože (tzv. “papule”) koje se mogu ljuskati i sadržavati gnoj bijele ili žute boje (tzv. “pustule”), ciste, erupcije na koži s okolnim crvenilom, ožiljci, bubuljice i miteseri. Akne se najčešće pojavljuju na koži lica i ramena, ali se također mogu pojaviti na koži trupa, ruku, nogu i stražnjice.

Mikrobiološke pretrage obriska kože zahvaćene promjenama dolaze u obzir u slučaju jače upale s razvojem pustula kako bi se utvrdio točan uzročnik i po potrebi ciljano primijenila odgovarajuća antimikrobna terapija.

Njega i liječenje kože zahvaćene aknama

Koža zahvaćena aknama njeguje se i liječi različitim pripravcima – lijekovima, medicinskim, kozmetičkim i drugim proizvodima te dermatološkim postupcima. Pojedini pripravci za liječenje i njegu akni odobrenje su dobili na temelju rezultata kliničkih ispitivanja, iskustva kliničke prakse, ali i poznatih djelovanja određenih sastojaka za koje se dokazano zna da mogu imati povoljan učinak na neki od čimbenika za koji se pretpostavlja da bi mogao imati ulogu u njihovom nastanku. Mnogi od tih pripravaka su pomoćna, ali važna sredstva u borbi protiv akni.

Njega kože sklone pojavi akni započinje pravilnim čišćenjem.

Večernje čišćenje kože pomaže odstraniti nečistoće koje su se na koži nakupile tijekom dana kao posljedica izlaganja čimbenicima okoliša te kao posljedica ljuštenja tkiva te drugih nakupljenih sastojaka (loj, odumrle stanice kože, mikroorganizmi, ostaci šminke, krema itd.).
Jutarnje čišćenje pomaže odstaniti s kože odljušteno tkivo koje se nakupilo noću, tijekom spavanja.

Najpogodniji pripravci za čišćenje i njegu kože zahvaćene aknama sadrže vodikov peroksid (važan za stvaranje nepovoljnog okoliša za bakteriju Cutibacterium acnes za koju se smatra da ima važnu ulogu u razvoju upale kože zahvaćene aknama), salicilnu kiselinu (važnu za uklanjanje nakupina odljuštenog tkiva i nečistoća iz pora na koži odnosno uklanjanje sitnih prištića, tzv. mitesera), sumpor (važan za “smirivanje” upalnih promjena u koži) i glikolnu kiselinu (važnu za uklanjanje odumrlih stanica s površine kože).

Čišćenje kože zahvaćene aknama mora biti pažljivo. Nedostatak prethodno navedenih pripravaka je što u nekih osoba mogu izazvati prekomjerno sušenje kože. Zato je potrebno “slušati” kožu i prilagoditi čišćenje posebnim potrebama određenog tipa kože. To može uključivati rjeđe čišćenje kože prethodno navedenim pripravcima (npr. svaki drugi dan), dodatnu uporabu pripravaka koji ovlažuju kožu lica (npr. tzv. hidratantne kreme) ili čišćenje lica mlakom vodom bez drugih sastojaka pri čemu temeljnoj terapiji akni (npr. antibiotici) treba prepustiti ljekovito djelovanje kojim se smanjuje upala odnosno površina kože zahvaćena aknama.

Liječnik može u slučaju izraženijih, tvrdokornih akni u dogovoru s bolesnikom prepisati određene lijekove i dermatološke postupke.

Izražene upalne (gnojne) promjene na koži koje upućuju u bakterijsku infekciju liječe se antibioticima koji se uzimaju na usta ili nanose lokalno na kožne promjene. Također, za lokalno liječenje pojedinih kožnih promjena koriste se derivati vitamina A (tretinoin, izotretinoin), azelaična kiselina, salicilna kiselina, rezorcinol i neki drugi lijekovi koje kao svu drugu ciljanu terapiju akni prepisuje isključivo liječnik, dermatolog s iskustvom u liječenju akni. Ženama odrasle dobi u kojih se pojava akni dovodi u vezu s hormonima liječnik može odrediti liječenje tabletama spironolaktona ili hormonskih kontraceptiva uz oprez jer se promjene na koži mogu intenzivirati.

U određenim slučajevima u obzir dolazi fotodinamska terapija (primjena kemijske tvari na oboljelu kožu koja se aktivira plavim svjetlom), čišćenje kože kemijskim tvarima, dermoabrazija ožiljaka, drenaža cista i lokalna primjena kortikosteroida itd.