Bore

Zrela dob i promjene na koži

Odrasla odnosno zrela dob neizbježno je povezana s prvim znacima starenja. Koža je kao najveći, najvidljivijii i najizloženiji organ našeg tijela osobito sklona pojavi prvih znakova starenja.

Starenje kože je složen proces na koji utječu genetički (nasljedni) čimbenici kao i brojni čimbenici iz našeg okoliša. Nepovoljno djelovanje na kožu nekih, ali ne svih čimbenika moguće je ograničiti ili u potpunosti ukloniti.

Na primjer, još uvijek ne možemo spriječiti prirodan proces starenja kože. Štoviše, priroda ima ključnu ulogu u tom procesu iako treba naglasiti da znanost u potpunosti ne razumije način na koji se zbiva taj proces. Prirodno je da lice tijekom vremena izgubi svoju mladenačku puninu. Primjećujemo da nam koža postaje tanja i suha, gubi elastičnost i općenito mijenja strukturu. Na površini se pojavljuju mrlje i pjege, linije (tzv. bore), nabori, izrasline te druge promjene. Naši geni u velikoj mjeri određuju i kontroliraju pojavu ovih promjena. Medicinski pojam za prirodno starenje kože je “unutarnje (ili intrinzično)” starenje.

Suprotno prirodnom procesu starenja kože, na čimbenike okoliša koji mogu biti i jesu važan razlog oštećenja kože možemo utjecati. Promjenom načina života i primjenom određenih preventivnih postupaka zaštititi ćemo našu kožu i usporiti njezino starenje. Opće preporuke su aktivno se štititi od sunca, prestati pušiti, smanjiti ili prekinuti unos alkoholnih pića, konzumirati mješovitu uravnoteženu prehranu bogatu svježim voćem i povrćem, svakodnevno prakticirati tjelovježbu, pažljivo čistiti i njegovati kožu lica itd. Medicinski pojam za starenje kože kao posljedice djelovanja načina života odnosno čimbenika okoliša je “vanjsko (ili ekstrinzično)” starenje.

Ukratko o borama

Bore su trajne linearne brazde na koži različite dubine. Uzroci nastanka bora su raznovrsni. Na primjer to mogu biti izloženost sunčevom svjetlu odnosno ultraljubičastom zračenju, izloženost nepovoljnim čimbenicima okoliša, jaka aktivnost mimične muskulature vezana uz snažno izražavanje emocija licem, nasljednji čimbenici, degenerativni procesi u koži vezani uz normalan proces starenja itd, a karakteristika im je da mogu zajednički ili odvojeno djelovati na kožu, potaknuti nastanak i pojača(va)ti izraženost brazdi. Zato razlikujemo mimične bore, bore koje su posljedica izloženosti suncu (aktinične bore), gravitacijske bore. Stvaranje bora u zreloj dobi u značajnoj mjeri potiče tzv. oksidacijski stres odnosno djelovanje vrlo reaktivnih spojeva, radikala kisika, koji nastaju u koži pod utjecajem sunčevog svjetla i otrovnih tvari iz okoline te dovode do oštećenja kože, posebice kolagena i elastina.

Na smanjenje izraženosti bora kože lica i drugih dijelova tijela u dermatologiji odnosno kozmetologiji nastoji se utjecati na različite načine. Najpoznatiji su tretmani temeljeni na lokalnom ubrizgavanju otrova botulinuma (“Botox”) koji je odobren samo za tretman bora kože lica (ne i bora kože područja oko očiju!), zatim ugradnja (implantacija) kolagena i goretexa, ubrizgavanje hijaluronske kiseline (tzv. fileri), dermoabrazija i primjena odgovarajućih kozmetičkih preparata za lokalnu primjenu na kožu, najčešće u obliku krema.

Kozmetički proizvodi i starenje kože

Ne postoje dokazi da gore navedeni lijekovi, medicinski ili kozmetički proizvodi za njegu kože mogu zaustaviti starenje odnosno pomladiti kožu.

Kozmetički proizvodi vrhunske kvalitete i posebnog sastava mogu povoljno utjecati na brzinu i stupanj oštećenja kože odnosno usporiti razvoj i ograničiti pojavu bora te ostalih promjena na koži. Između ostalih, takvi proizvodi često sadrže sastojke koji imaju antioksidacijsko djelovanje te se zbog toga nazivaju antioksidansima.

Što su antioksidansi i kako mogu zaštiti zdravlje i ljepotu kože?

Antioksidansi su spojevi koji hvataju tzv. slobodne radikale kisika, vrlo reaktivne molekule koje nastaju kao posljedica izlaganja kože suncu odnosno ultraljubičastim (“UV”) zrakama. Najpoznatiji antioksidansi su vitamini A, C, E, zatim posebne vrste masnih kiselina, posebni sastojci nekih biljaka kao i farmaceutski pripravci kao što je nifedipin.

Klinička ispitivanja pokazuju da antioksidansi imaju povoljno djelovanje na kožu kada se konzumiraju kao sastojci rajčica, špinata, kukuruza te drugih jestivih biljaka. Mogu li antioksidansi na isti način djelovati ako se primjene na kožu kao sastavni dio proizvoda za njegu kože? Klinička ispitivanja pokazuju da antioksidansi iz vrlo kvalitetnih, klinički ispitanih kozmetičkih proizvoda mogu proći kroz kožu i povoljno djelovati na njezinu strukturu. Na manje kvalitetnim, odnosno nedostatno ispitanim proizvodima namijenjenim njezi kože često se navodi sadržaj različitih sastojaka koji bi mogli imati povoljno djelovanje na kožu no njihova količina, omjer i kvaliteta često su u nesrazmjeru s količinom, omjerom i kvalitetom sastojaka potrebnih za stvarno povoljno djelovanje na kožu.

Osim antioksidacijskog djelovanja, sastojci kozmetičkih proizvoda vrhunske kvalitete na druge načine povoljno djeluju na održavanje zdravlja i njegu kože. Tako je npr. antioksidans nifedipin poznat po svom opuštajućem djelovanju na mišiće kože lica (“muskulo-relaksirajuće” djelovanje) što doprinosi smanjenju izraženosti bora. Inače, muskulo-relaksirajuće djelovanje nifedipina je razlogom njegove dugotrajne, šire primjene u medicini kao lijeka koji snizuje krvni tlak u osoba s hipertenzijom (povišenim krvnim tlakom) i to opuštanjem mišića stjenke krvnih žila te ima povoljan učinak na srce, bubrege, mozak kao i ostale organe kojima šteti izlaganje visokim vrijednostima krvnog tlaka. Nifedipin se u medicini koristi u brojnim drugim bolestima i poremećajima.