Molluscum contagiosum

Uvod

Molluscum contagiosum (vodene bradavice) je relativno česta upala kože koju izaziva zaraza “pox” virusom. Na zaraženoj koži se pojavljuju promjene u obliku okruglastih, čvrstih, bezbolnih izraslina veličine “glavice” pribadače do zrna papra.

Iako je najčešća u djece, zaraza ovim virusom zahvaća i odrasle, posebice osobe oslabljene otpornosti organizma prema uzročnicima zaraznih bolesti. Pojava vodenih bradavica na spolnim organima odraslih osoba smatra se spolno prenosivom bolesti.

Zaraza se prenosi direktnim kontaktom s kožom oboljele osobe ili predmetima kao što su ručnici koje koristi oboljela osoba. Bolest se također prenosi spolnim kontaktom s oboljelom osobom. Iako postoji sumnja u mogućnost prijenosa zaraze kloriranom vodom u bazenima, čini se da se u tom okolišu virus ipak prenosi ručnicima i drugim predmetima koje koriste zaraženi posjetitelji.

Širenje zaraze spriječiti će se pranjem ruku, izbjegavanjem direktnog kontakta s zaraženom kožom odnosno izraslinama, izbjegavanjem dijeljenja odnosno uporabe istih predmeta s oboljelom osobom, izbjegavanjem seksualnog kontakta s oboljelom osobom te pokrivanjem promjena na koži odjećom ili tijekom kupanja u bazenima vodonepropusnim flasterima.

Izrasline na koži obično će isčeznuti bez liječenja unutar godinu dana od pojave. Liječenje će ubrzati uklanjanje izraslina sa zahvaćenih dijelova kože. Liječenje je važno u slučaju upale ozljeđenih ili razgrebanih izraslina koje mogu biti sekundarno zaražene bakterijama ili drugim mikroorganizmima.

Dijagnoza

Dijagnoza molluscum contagiousuma se postavlja na opažanja (kliničke slike) tipičnih promjena na koži. U slučaju sumnje, liječnik može dodatno potvrditi dijagnozu uzimanjem obriska kožne promjene i pregledom uzorka pod mikroskopom.

Glavna klinička i dijagnostička značajka ove zarazne bolesti su male, okruglaste izrasline ružičaste boje na koži koje imaju tipično uleknuće (udubljenje) u središnjem dijelu. Izrasline mogu postati crvene, praćene upalom okolne kože, a ponekad i svrbežom. Lako se mogu razgrebati ili ozlijediti što dovodi do širenja zaraze na okolnu kožu. Pojava promjena na kapcima može dovesti do upale spojnica (konjuktiva) koja se prepoznaje crvenilom očiju. Razgrebane ili oštećene izrasline mogu biti sekundarno zaražene bakterijama i drugim mikroorganizmima što pogoršava odnosno pojačava upalu zahvaćenog dijela kože.

U djece se promjene obično pojavljuju na koži lica, vrata, pazuha, ruku i gornjim dijelovima šaka. Zahvaćanje genitalnih organa u odraslih osoba upućuje u spolni put prijenosa bolesti.

Sumnja u zarazu kod djece i odraslih zahtjeva pregled liječnika.

Liječenje

Promjene na koži obično spontano nestanu nakon šest do dvanaest mjeseci. U rjeđim slučajevima znale su se sadržati na koži oboljelih do pet godina. Nestankom izraslina s površine kože osoba prestaje biti zarazna.

Postoji više načina kako se promjene mogu ukloniti prije nego same nestanu što može biti potrebno i opravdano jer su vrlo zarazne. Promjene se mogu ukloniti mehaničkim putem struganjem ili zamrzavanjem odgovarajućim sredstvima što može biti bolno pa se prije zahvata preporuča “umrtviti” zahvaćeno područje kože lokalnim anesteticima. Također, kao pogodno sredstvo za uklanjanje kožnih izraslina se pokazao kantarion.

Jedan od novijih načina pomoći pri liječenju upalno promijenjenih kožnih izraslina je lokalna primjena vodikovog peroksida u obliku gela.