Paronihija

Uvod

Paronihija (upala zanoktice) je upala mekih tkiva (kože i potkožnog tkiva) oko korjena nokta. Započinje kao ograničena upala mekih tkiva koju nazivamo celulitisom, ali može napredovati i proširiti se u veće područje gnojne upale koju nazivamo apscesom. Razlikujemo naglu, akutnu pojavu gnojne upale koju najčešće uzrokuju bakterije i kroničnu upalu produženog trajanja koju uzrokuju gljivice.

Dijagnoza

Dijagnoza paronihije se temelji na prikupljenim podacima o načinu pojave bolesti i kliničkom pregledu odnosno pojavi dosta tipičnih upalnih promjena u području korjena nokta.

Zahvaćeno područje je crveno, otečeno, bolno i često ispunjeno gnojnim sadržajem ispod površine kože. Promjena može biti jednostrana ili se širiti oko cijelog korjena nokta odnosno podvlačiti ispod nokta te da odignuti od mekog tkiva što otvara prostor za širenje mikroorganizama odnosno upale. Upala se također sa rubova nokta može širiti u prostor između kože koja pokriva nokat i nokta što nazivano eponihijom.

Kako bi se utvrdio točan uzro(čni)k bolesti korisne mogu biti dodatne laboratorijske pretrage kojima se otkrivaju bakterije, gljivice ili virusi u uzorcima obriscima prikupljenih bioloških materijala.

Liječenje

Crvenilo i otok mekih tkiva oko korjena nokta bez gnojnih nakupina može se pokušati liječiti primjenom toplih obloga tri do četiri puta dnevno na oboljelo mjesto.

Pojava gnojnih nakupina zahtjevati će lokalnu primjenu antimikrobnih masti, kreme ili gela na oboljelo mjesto.

Primjena antibiotika na usta dolazi u obzir kod izraženih gnojnih promjena, osoba oboljelih od dijabetesa ili onih koje imaju problema sa cirkulacijom (bolest perifernih krvnih žila) kao i osoba s oslabljenom otpornošću organizma prema zarazama.

Velike nakupine gnoja u tkivima (tzv. apsces) potrebno je odstraniti kirurškim putem (tzv. incizija i drenaža gnojnog sadržaja).